Луничките и всичко, което не знаете за тях!

pexels-chermiti-mohamed-3064717

Лунични. Ах, лунички!

Преди ги мразех, но днес са ми ценна отличителна черта. Мисля, че няма да бъда напълно себе си без тях. Надявам се, че и други момичета с лунички ще споделят моето мнение. Също така, ще разберат, че преходът между любовта и омразата не е лесен – за мен това беше доста дълъг път. Трябваше да порасна.

Лунички, така…

Позволете ми да започна по най-типичния начин, за да дам определение. Това ще ми помогне да “изтрия” мита, че луничките са белези на заболявания на дермиса. Всеки, който вярва в това, бърка. Луничките са малки белези, които се появяват в резултат на смущения в пигментацията на кожата. Това няма нищо общо с кожните лезии. Просто поради някаква причина меланинът не може да се разпространи равномерно, поради което има места в тялото, върху които има по-тъмни петна. Това е всичко!

Типове лунички – какъв имате Вие?

Разграничаваме два типа лунички, които се различават, например, от момента на показване върху кожата. Първият тип са малки, бледокафяви лунички, които стават видими в резултат на излагане на слънце. Те променят нюанса си в съответствие със сезона. С други думи, през лятото луничките са по-светли, като стават почти невидими през зимата. Вторият тип лунички са тези, които се появяват по кожата на възрастните хора. Те са известни като черни петна.

Нека Ви кажа нещо повече за тези естествени лунички.

Знаете ли това, че…?

  • Луничките са свързани с гените? Има един ген, който е отговорен за появата на лунички. Наследяваме го от нашите родители или баби и дядовци по същия начин, по който наследяваме цвета на очите ни.
  • Луничките не се появяват при новородените , защото те се развиват след втората година. Виждали ли сте някога бебе с лунички? Е, нито аз!
  • Въпреки че луничките се наследяват, е възможно да не се развият. Моят съвет? Ограничавайте излагането на кожата на слънце, особено между 10:00 и 16:00 часа, и носете шапки с широка периферия.
  • Луничките имат сериозна роля що се отнася до определянето на нивото на податливост на слънчевите лъчи. Ако имате много лунички, това означава, че кожата е много чувствителна и склонна към, например, рак.
  • Луничките са естествен и локален UV филтър на кожата ни. Меланоцитите са отговорни за развитието на луничките. Не само, че подаряват на кожата ни сияйност, но и са в състояние да я предпазят от слънцето.