Как да правите процедури с масла при мазна коса?

unnamed-file.jpg

Казано е, че всеки тип коса може да се третира с масла. Ето защо реших да проведа тест дали това се отнася и за моите мазни кичури. Резултатите от този експеримент се оказаха добри, затова реших да споделя наученото с вас. В допълнение ще ви кажа какви грешки не трябва да допускате при правене на процедура с масла и какви бяха ефектите при мен.

Процедура за коса с масла: най-ефективния метод и как да използвате масло

Когато стане въпрос за процедура за коса с масла, най-често тя се прави върху сухи кичури. Какво означава това? На кратко тази техника включва нанасяне на масло върху суха и предварително измита коса, като след това се измива с шампоан. При мазна коса обаче, комбинирането на масло с балсам, изглежда е по-добро решение. Първо, трябва да намокрите косата с вода и след това да нанесете балсама и маслото. По този начин ще хидратирате кичурите.

Ако предпочитате да правите процедура с масла върху сухи кичури, тогава помнете да емулгирате маслото с балсам. Преди да премахнете маслото с шампоан, масажирайте балсама в кичурите. По този начин ще следвате принципа ,,мазнина премахва мазнина“. Убедете се също, че използвате адекватно количество масло. В противен случай може да се сблъскате с проблеми при премахването му по-късно. Ако кичурите са мазни, нанесете само една лъжица масло.

Още нещо важно при нанасянето на масло върху мазната коса е да изберете правилното разкрасяващо масло. Препоръчвам ви да тествате кокосово масло, оризово масло, зехтин или да смесите няколко. От друга страна, избягвайте тези: ленено масло, соево масло, конопено масло и рициново масло.

Нанасяне на масла върху измита коса

Дали нанасянето на масла върху косата, която тъкмо е била измита, е добра идея? Предполагам, че ще ви изненадам, когато кажа, че дори мазната коса се нуждае от този тип процедура. Маслата обаче, трябва да нанасяте само по краищата на кичурите, за да предотвратите цъфтежа и увреждането. Убедете се, че слагате малко количество. Правете същото и със спрейовете за коса – изберете хидратиращи продукти (които съдържат хумектанти).

Знаете ли, че…

…когато се правят редовно, процедурите за коса с масла намаляват себума? С други думи, ако изберете правилното масло и го използвате както трябва, можете да очаквате скалпа ви да стане по-малко мазен с времето. Как е възможно? В повечето случаи себореята е реакция от прекалена дехидратация на кожата. За по-ясно, мастните жлези произвеждат себум, за да хидратират кожата и косата. Както можете да видите, натуралните козметични масла успяват да балансират работата на мастните жлези.